főoldal | biztonságtechnika | riasztó-szerelés | távfelügyelet | árlista | akciók | ügyfélszolgálat | gyakori kérdések

 
         
         
   
   
  Riasztonet.hu - Az on-line riasztószerelő Ajánlatkérés - MegrendelésElérhetőségek - Kapcsolat  
         
 

Ismerkedjen meg egy korszerű vagyonvédelmi rendszer, vagyis egy riasztó leggyakrabban alkalmazott építőelemeivel. Hogyan néz ki, mire használható, hogyan működik?
Ezekre a kérdésekre kaphat választ az alábbiakban.

Nyitásérzékelő
Passzív infraérzékelő
Infra-radar (kombinált érzékelő)
Kisállat-védett mozgásérzékelő
Üvegtörés-érzékelő
Riasztóközpont
Sziréna

Általánosan használt eszközök

Füst- és tűzjelzők
Gázjelző
Kültéri érzékelők
Vezeték nélküli érzékelők

Speciális eszközökMérete:
1x2-4cm
Nyitásérzékelő
Egy rendkívül egyszerű, de annál megbízhatóbb eszközről van szó. Két mágneses részből áll. Egyiket a nyílászárók fix részére (ajtótok, ablakkeret) helyezik, a másikat pedig a mozgó részre. Amikor a nyilászáró kinyílik, a nyitásérzékelő két része egymástól eltávolodik, és a riasztás bekövetkezik.


Mérete: 10x6x4 cm

Passzív infraérzékelők
Az egyik legelterjedtebb érzékelőfajta a jelenleg használtak közül. Működési elve, hogy a nyugalomban lévő környezet "hőképéhez" képest a belépő ember vagy élőlény "hőképe" mindig más. Ennek a hőképnek a megváltozását érzékeli a passzív infra. Kijátszani nagyon nehéz, mert a környezet hőmérsékletéhez képest a legkisebb változást is észreveszi. Pont ez a hátránya is, Nem szabad a riasztó bekapcsolt állapotában ablakot nyitva hagyni, mert a legkisebb szellőtől is riasztást produkál. Nem alkalmazható huzatos helységekben, vagy ott ahol kisállatot tartanak, ezekre a helyekre speciális infrákra van szükség, de légmozgásoktól mentes helységekben (lakás, iroda, stb.) tökéletesen alkalmazhatóak.
Infra-radar (kombinált érzékelő)
Az előbbi eszközt egy doppler elven működő radaral egészítették ki, így a hőmozgás érzékelése mellet valódi fizikai mozgást is érzékel, és a kettő együttes megléte esetén jelez. Vagyis garázsokban, csarnokokban, pincékben, ahol a szigetelés nem tökéletes, vagy légmozgás van, alkalmazható az eszköz.
Kisállat-védett mozgásérzékelő
Ezek a speciális kialakítású infra mozgásérzékelők olyan helyen alkalmazhatók, ahol a lakásban kutya, macska, vagy egyéb kisállat van. Az érzékelők csak meghatározott, típustól függően 20-40 kg feletti élőlény esetén jeleznek.


Mérete: 10x6x2 cm

Üvegtörés-érzékelők
A lakás héjvédelmét fokozza, ha az ablakokon elhelyezett nyitásérzékelőket kiegészítik speciális üvegtörés-érzékelőkkel. Előnye, hogy éjszakai élesítésre alkalmas hálózatok kialakítására is használható, mert ugyebár a saját ablakainkat csak nem fogjuk betörni. Ellenben ha éjszaka illetéktelen behatoló támad ránk, és az ablak betörésével próbálkozna, az érzékelő azonnal jelez. Akusztikus elven működik, tehát a környezet zajából egy mikrofon segítségével érzékeli az üvegtörés által keltett hangot. A mai korszerű eszközök már digitális elven működnek, amelyek a részletes hangfeldolgozásnak köszönhetően alig produkálnak téves riasztásokat.Mérete: 30x30x8 cm

Riasztóközpontok
Ez a berendezés az üzleti- és lakásriasztó rendszer lelke. Ide futnak be az érzékelők jelzései, ide kapcsolódik a kezelőegység és a sziréna is. Ebben található a kommunikációs eszköz amely segítségével a diszpécserközpont értesül a rendkívüli eseményről. A berendezés akkumulátorral rendelkezik, így a betörő által kikapcsolt elektromos hálózat esetén is jelez. Tulajdonképpen egy komputerről van szó , amely rendkívül intelligens alkalmazásokra is képes. Bizonyos típusokkal a védett objektum fűtése, légkondicionálása stb. is vezérelhető, ezek működéséről pedig - a riasztójelzéshez hasonlóan - tájékoztathatja a diszpécserközpontot. Áramfogyasztása csekély, működése teljesen zajmentes, mivel mozgó alkatrészt nem tartalmaz.


Mérete: 25x15x10cm

Jelzésadók - szirénák
Az esetleges betörést nemcsak a távfelügyeleti központnak kell jelezni. Akár a helyszíni riasztásjelzés is meghíúsíthatja az elkövetést, a szabályosan kivitelezett rendszereknél pedig követelmény is a sziréna /MABISZ /. A kültéren elhelyezett eszközök közül az akkumulátoros kivitelűeket érdemes alkalmazni. Szabotázsjelzésre alkalmasak, tehát rongálás vagy letépés esetén azonnal megszólalnak. Hangerejük 100dB-nél is erősebb. A fényjelzővel kiegészítettek a legkorszerűbbek, a könnyebb felismerést segítve. Felépítésük rendkívül robosztus az időjárás, a vandálok vagy rongálás ellen.
       
 
 

Ön most itt tartózkodik: Főoldal Az elektronikus vagyonvédelem eszközei

Elérhetőségek - Oldaltérkép - Jogi közlemény